ferma catean rotbav

Ferma

Povestea de succes a fratilor Catean, din Brasov, care au fost dati exemplu jurnalistilor straini chiar de catre comisarul Dacian Ciolos. Au pornit o afacere profitabila cu 30 de oi, o vaca si un cal.

Ferma fratilor Catean, Silviu (medic veterinar), George (economist) si Ionut (cascador) a fost vizitata luna trecuta de mai multi jurnalisti straini care l-au avut “ghid” chiar pe comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos. In 2013, alaturi de o fundatie din Polonia (condusa de un baci polonez cu origini valahe), am realizat proiectul Transhumanta 2013. Prin acest proiect am reusit sa il cunsoatem si pe domnul comisar Ciolos. Prin vizita sa din martie a dorit sa arate invitatilor sai de peste hotare un model de ferma familial, care are un sistem inchis”, a spus George Catean in exclusivitate pentru Agrointeligenta.
Cu o traditie de aproape 300 de ani in cresterea oilor, cei trei frati, cu origini din doua neamuri mari de ciobani din Tara Barsei, au pus bazele unei afaceri ce a devenit, in scurt timp, nu numai profitabila, ci si exemplu pentru investitorii in agricultura.
Povestea lor a inceput in 1998, cand bunicul din partea mamei a decedat si astfel, Silviu, George si Ionut au mostenit 30 de oi, o vaca si un cal.


“Meseria de fermier este cea mai importanta din lume.Trebuie sa valorificam potentialul agricol pe care il avem. Exista foarte multe informatii bune, avem specialisti bine formati. O afacere cu mancare va avea intotdeauna clienti”, afirma George Catean.


“Oieritul se transmite din generatie in generatie neintrerupt”,ne spune George mandru ca este taran. “Am crescut de mici alaturi de animale si am inteles ca trebuie sa continuam ceea ce au facut si cei dinaintea noastra“.

La ferma fratilor Catean se produc branzeturi dupa aceeasi reteta pe care au folosit-o si stramosii lor. Branza de burduf din Tara Barsei-Brasov este atestata documentar inca din 1412.
”Procesam laptele de oaie impreuna cu o parte din laptele de vaca, la fel cum faceau si inaintasii nostri. Producem astfel 9 tipuri de branza (branza de burduf ambalata in coaja de brad, piele de oaie sau basica de porc), telemea de oaie (proaspata sau matuarat 6 luni), cas afumat (din lapte de vaca), urda dulce, cas proaspat de oaie, cascaval de oaie maturat si cascaval afumat. Pentru a obtine aceste branzeturi folosim doar lapte crud (nepasteurizat) din ferma noastra, cheag, sare si uneltele traditionale din lemn. De asemenea, facem si produse din carne de oaie: Pastrama afumata, carnati afumati sau sloi de oaie. Avem rase de oi foarte vechi (turcana si tigaie) iar cresterea tehnologizata nu este posibila, de aceea mulsul si tunsul se fac manual”, povesteste George in excusivitate pentru agrointel.ro.

Dupa 16 ani, fratii Catean au adaugat cate doua “zerouri” la numarul de animale primite de la bunicii lor.
“In momentul de fata avem 1.100 de oi, 110 vaci si 9 cai , pamant agricol 100 ha (o parte in proprietate si o parte in arenda), pasune 150 ha”,mai spune George, care atunci cand vine vorba de investitie, nu poate sa spuna despre ce suma este vorba explicandu-ne de ce.

“In cazul nostru nu as putea spune despre un o suma care s-a investit. In agricultura (in special in zootehnie) investitiile nu se opresc niciodata. Cert este ca tot ceea ce am obtinut ca venit s-a reinvestit, plus am mai venit si cu alte surse.
Pana atingi un anumit prag al rentabilitatii, este nevoie sa sustii activitatea cu surse din afara. Avantajul pe care l-am avut si il avem este faptul ca incercam sa mentinem un sistem integrat inchis (cresterea animalelor pentru materie prima, prelucrearea materiei prime și valorificarea in mod direct acesteia). Partea de agricultura vine sa asigure in-put-urile pentru ferma. Tot ceea ce se cultiva se valorifica prin furajarea aniamelelor”.

Fara finantare europeana

Familia Catean a debutat in agricultura fara fonduri europene. Cu toate ca au planificat, in timp, sa investeasca mai mult in ferma, cei trei frati nu au putut beneficia de bani europeni pentru afacerea lor. Dupa ce au studiat si au pregatit strategia, punand pe hartie proiectul lor curajos, tinerii fermieri au fost dezamagiti de raspuns.
 “In 2012 am depus 2 proiecte pe 112. Datorita faptului ca localitatea noastra nu face parte dintr-o zona defavorizata, nu am reusit sa obtinem un punctaj mai bun pentru proiecte respectiv finantare pentru proiecte. In viziunea mea a fost o etapa destul de grea, nesigura si de durata mult prea mare. Imi pare ca nu am primit finantarea, si desi suntem tineri si suntem fermeri, in momentul in care am fi meritat ceea ce este al nostru nu am primit. Dar nu ne-am descurajat, ne-am dezvoltat in continuare, si speram ca noul PNDR sa aduca oportunitati mai bune, mai sigure si adresate celor care intra-devar le merita”.

Datorita faptului ca a studiat marketing, George Catean a pus in aplicare o parte din cunostintele accumulate, construind, astfel, o afacere foarte profitabila. Prin seriozitate si credibilitate, cei trei frati au  reusit sa aiba clienti fideli dar si o retea de distributie a produselor lor.
“Avem un magazin propriu in Brasov (din 2001) unde vindem carne, branzeturi, produse traditonale si lapte de vaca la dozator. Pentru branza, colaboram in tara cu cativa clienti, iar din octombrie 2013, am inceput o colaborare cu Carrefour Brasov – unde avem standul propriu si vindem produsele, plata facandu-se la caseria Carrefour”.

Contacteaza-ne

str Principala nr 137,
507067, Rotbav
Jud Brasov, Romania

0744/435574

Contacteaza-ne acum

facebook Ferma Catean Rotbav
inchide fereastra
Open menu