istoric ferma catean rotbav

Istoric

In familia noastra cresterea oilor este o traditie veche, pe care am continuat-o din generatie in generatie. In momentul de fata, suntem a 5-a generatie (300 ani) care am continuat neintrerupt aceasta meserie. Dragostea pentru oi vine mai mult din partea mamei, originile ei fiind in doua neamuri mari de ciobani din Tara Barsei/Bran . In zona noastra cresterea oilor  este asociata cu producerea de branzeturi din lapte de oaie. In momentul de fata, noi producem branzeturile dupa aceasi reteta pe care au folosit-o si stramosii nostri. Branza de burduf din zona noastra(Tara Barsei-Brasov )este atestata documentar inca din 1412.

In 1998, atunci cand bunicul din partea mamei a murit, noi ( cei trei frati Silviu, George, Ionut), am primit din partea bunicii 30 de oi, 1 vaca si un cal. Deaorece bunicul era cel care se ocupa de cresterea oilor iar parintii se ocupau de comercializarea branzeturilor, intentia lor a fost de a vinde animalele. Ei au considerat ca  noi trebuie sa ne urmam studiile, iar din punctul lor de vedere cele 30 de oi, vaca si calul ar fi fost o piedica pentru noi. La rugamintile noastre, parintii nu le-au vandut. Dupa 15 ani, am reusit sa adaugam aproape cate doua ”zerouri” la numarul animalelor ( in momentul defata avem 1.500 de oi, 100 de vaci si 12 cai de rasa).Fiecare din noi a absolvit cate o facultate: Silviu  28 ani ( medic veterinar), George 26 ani ( economist), Ionut 23 ani ( cascador cu cai).  La fel ca si bunicii nostri, procesam laptele de oaie impreuna cu o parte din laptele de vaca in mod traditional, in diferite tipuri de branza romaneasca. Producem astfel 9 tipuri de branzatraditionala romanescaatestata : branza de burduf (ambalata in coaja de brad, piele de oaie sau basica de porc), telemea de oaie (proaspata sau matuarat 6 luni),  cas afumat ( din lapte de vaca), urda dulce, cas proaspat de oaie, cascaval de oaie maturat.  Pentru a obtine aceste branzeturi folosim doar lapte crud ( nepasteurizat), cheag, sare si uneltele traditionale din lemn. Pentru branza de burduf, utilizam cheagul natural (de la miel, vitel sau bivol) pe care il preparam cu sare in mod traditional. De asemenea, facem si produse din carne de oaie: pastrama afumata, carnati afumati sau sloi de oaie. In momentul de fata, rasele noastre de oi sunt rase foarte vechi ( turcana si tigaie) iar cresterea tehnologizata nu este posibila, de aceea mulsul si tunsul se fac manual. Branzeturile le vindem la piata loacala din Brasov,cateva magazine din tara cu specific traditional, dar participam si la evenimente din afara tarii:

-          Terra Madre Balkans Sofia/Bulgaria 2010, unde am reusit sa obtinem titlul de cea mai buna branza din Balcani

-          Terra Madre Turin/Italia 2011

-          Targul European al Produselor Regionale Zakopane/Polonia 2011, 2012, 2013

-          Zilele pastoritului in Carpati Cracovia/Polonia 2011

Problema este ca aceasta ocupatie este foarte grea, tot mai putini tineri continuand traditia. Intr-un viitora propiat ,cred ca branza de oaie va fi considerata delicatese, datorita efortului depus pentru a o produce.

In 2011, la Terra Madre Turin , Silviu s-a intalnit cu viitorii nostri parteneri, Piotr si Maria Kohut din Muntii Tatra-Polonia. Acestia se ocupa cu cresterea oilor , agroturism, promovarea si conservarea patrimoniului cultural. In urma intalnririi si a unor vizite din partea lor si a noastra, am inceput sa lucram la proiectul TRANSHUMANTA 2013. Pentru a da startul acestui proiect au fost nevoie de aproximativ 2 ani de lucru. Proiectul Transhumanta 2013 isi propune sa descopere cultura civilizatiei din Carpati, cultura a carei baze se reganseste in oierit. Prin acest proiect, se reface drumul pe care ciobanii din Transilvania (valahi)  le-au facut cu turmele de oi in urma cu cateva secole in urma, actiune care a condus la formarea civilizatiei din zona muntoasa a Carpatilor. In mai 2012, 300 de oi au plecat din Romania, urmand sa parcurga 1.400 km prin Ucraina, Slovacia, Polonia si Republica Ceha. Proiectul se va finaliza in luna octombrie a acestui an.

Atat noi cat si cei din Polonia avem nevoie de astfel de proiecte, deoarece stam pe un munte de traditii dar care nu sunt valorificate. Pentru 2014, vom demara un alt proiect, impreuna cu partenerii din Polonia si speram sa includem toate tarile de pe lantul Carpatic: Serbia, Romania, Ucraina, Slovacia, Cehia, Polonia si Austria. Poriectul din 2014, isi propune sa promoveze produsele traditionale si specifice fiecarei zone, prin organizarea de evenimente.

Contacteaza-ne

str Principala nr 137,
507067, Rotbav
Jud Brasov, Romania

0744/435574

Contacteaza-ne acum

facebook Ferma Catean Rotbav
inchide fereastra
Open menu